Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord Ik ga niet akkoord

Gerelateerd artikels

Siemens en Grada International bundelen de krachten en hun expertise

In het beheer van grote gebouwen zijn intelligente componenten en de integratie van verschillende systemen niet meer weg te denken. Het is bovendien een essentiële voorwaarde als we gebouwen efficiënter en vooral klimaatvriendelijker willen beheren. Siemens en Grada International kijken, elk vanuit hun eigen vakgebied, met een gelijkaardige filosofie naar de toekomst. Daarom bieden ze voortaan hun verschillende, maar toch complementaire producten, in één pakket aan op de markt.

Grada International is al meer dan een halve eeuw een betrouwbare partner en deskundige leverancier van slimme oplossingen op het gebied van luchtverdeling, luchtcontrole en luchtcomfort. De Belgische fabrikant, al sinds de oprichting in 1963 gevestigd in Lokeren, beschikt over een eigen laboratorium waarmee het verschil gemaakt kan worden op vlak van R&D. Als specialist inzake VAV-kleppen zit Grada International op de eerste rij om de evolutie van deze productcategorie in te schatten. De verdere ontwikkeling van de VAV-range is voor Grada International een constant voortdurend proces.

Corona

“Sinds de uitbraak van corona is het besef gegroeid dat we altijd en overal nood hebben aan goede ventilatieoplossingen”, zegt Andries Maet, Product Manager VAV bij Grada International. “VAV-kleppen hebben daar een belangrijk aandeel in, want ze zijn nodig om vraaggestuurde ventilatie – op basis van bijvoorbeeld bezetting, CO²-niveau of luchtvervuiling – mogelijk te maken. Dat bevordert dan weer de energie-efficiëntie van een gebouw. Daarom is de vraag naar VAV-kleppen op korte tijd sterk gegroeid.”

 

De technologie achter de kleppen evolueert bovendien met rasse schreden, vooral dan op vlak van de motoren. “Die worden intelligenter en bieden steeds meer communicatiemogelijkheden. Dat is nodig om ze beter te kunnen integreren in gebouwbeheersystemen”, aldus Andries. Met die filosofie in het achterhoofd werken Grada International en Siemens al enkele jaren samen. Johnny Mosselmans, Sales Manager bij Siemens Building Products, neemt ons terug mee naar het startpunt van die vruchtbare samenwerking: “Het is allemaal begonnen toen de mensen van Grada International bij ons kwamen aankloppen omdat ze op zoek waren naar een oplossing voor een project waar het gebouwbeheersysteem moest interageren met de VAV-kleppen. Door onze slimme motoren te combineren met hun VAV-kleppen kon Grada een totaaloplossing aan de klant aanbieden.”

Totaaloplossingen


In de jaren die volgden bleef het contact tussen beide bedrijven overeind en groeide de noodzaak aan een intensievere samenwerking. “Dat komt omdat de markt ingrijpend verandert”, stelt Johnny. “Twee markttendensen steken erboven uit: componenten worden steeds intelligenter en klanten zoeken naar totaaloplossingen. Net zoals je tegenwoordig geen auto meer kan kopen zonder dat er al standaard een autoradio aan boord zit, groeit de vraag naar VAV-kleppen met geïntegreerde intelligentie. Gebouwen moeten immers slimmer worden en kunnen communiceren met andere gebouwen: het is een noodzakelijke stap om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.”

Dezelfde visie


Daarom wordt de samenwerking verder uitgebreid. Siemens en Grada stappen voortaan hand in hand naar de markt en integreren elkaars oplossingen in hun producten. Door het bundelen van de krachten versterken Siemens en Grada bovendien hun expertise in domeinen waar ze tot voor kort niet in gespecialiseerd waren. “We bieden een eenduidige oplossing en boodschap aan onze en elkaars klanten”, zegt Johnny Mosselmans. “We delen dezelfde visie op de toekomst”, vult Andries Maet aan. “We streven beiden naar energie-efficiënte, intelligente systemen en een goede ventilatie, allemaal geïntegreerd in een centraal gebouwbeheersysteem.”

Met een voorbeeld duidt Andries de potentiële baten van de samenwerking in een project. “In een kantoorgebouw met verschillende Grada-units kunnen we met behulp van een DXR-motor van Siemens en een ruimtethermostaat of CO²-voeler het ventilatiedebiet afstemmen op welbepaalde parameters. En door onze productexpertise te combineren kan de regeling in multifunctionele gebouwen, met verschillende behoeften naargelang de functie van de ruimte, beter afgestemd worden.”

Kostenbesparing tijdens de gehele levensduur


Ook voor de installateur biedt de samenwerking duidelijke voordelen: het engineeren van de installatie zal vlotter en efficiënter verlopen. “De kostenbesparing begint al bij het monteren en inregelen, en loopt door tijdens de gehele levensduur van de installatie”, stipt Andries aan. “Bovendien hebben ook de eindklant en de facility manager baat bij een doorgedreven communicatie tussen de componenten. De initiële meerkost is snel terugverdiend, omdat het onderhoud en de probleemopvolging een stuk efficiënter verlopen.”

Zowel Siemens als Grada vinden dat de markt beter geïnformeerd dient te worden over de mogelijkheden. Andries Maet: “Binnen Grada verwonderen we ons erover dat er nog heel vaak VAV’s worden verkocht met analoge motoren, zonder enige vorm van communicatie. We zijn ervan overtuigd dat communicatie over standaarden zoals KNX, BACnet, … tussen de motor en de ruimteregelaar unieke voordelen biedt.  Vaak wordt dit onderschat. Er is dus nog een hele weg te gaan om het einddoel, een complete en geïntegreerde ruimteregeling met communicatieve onderdelen, te bereiken.”